Ahad, 27 Oktober 2013

Sambal hitam belimbing buluh

 Tu dia sambal hitam belimbing buluh...sedap ya amat...ni untuk dibawak bekal kepejabat....(abaikan le gambo kelabu ni...kamera cap ayam je)
Tengok gambo kat atas ni memang tak tau apa benda yang dalam piring tu kan..hitam je....sebeno nya walau pun mama ni orang Perak tapi suka jugak le nak mencuba masakan dari negeri lain..salah satu masakan tradisi yang sedap dan memikat selera mama ialah sambal hitam orang Pahang...

Dulu dengo je nama masakan ni ,...tak pernah tengok dan rasa...tahun lepas adalah suami kePahang dan beli sambal ni dari Kuala Lipis..tapi tak berapa sedap...kering sangat dan tak rasa kemasaman belimbing...

Hingga la baru2 ni kerumah kakak diKayangan Height,yang mana pokok blimbing buluh nya lebat berbuah....kebetulan ada sedara abang ipo saya dari Pahang datang bertandang dan saya tanya le macamana nak buat sambal hitam orang Pahang...diaorang bagitau le macamana ..dalam ingat2 lupa balik rumah ,apa lagi cuba la buat..dan memang sedap serta  menjadi kegemaran anak2...kalau masak sambal ni mesti la makan ngan nasi panas..tak perlu lauk lain sebab sambal ni kombinasi rasa pedas..masam..manis dan masin..sedap sangat....

Kalau ada banyak belimbing buluh kat rumah boleh la cuba masak sambal ni..kadang2 tengok banyak buah belimbing ni gugur dan busuk macam tu je bawah pokok...jom masak ngan mama..

BAHAN:

Belimbing buluh-dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga  hampir kering dan bewarna hitam....gunakan api yang kecil dan kacau sekali sekala.Seelok nya gunakan periuk yang dah lama dan tak guna lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak bersihkan.(Kakak saya guna vision...senang le nak basuh dan bersihkan nya) Kalau orang tua2 diPahang diaorang gunakan tin milo ke,,tin susu ke,,...untuk rebus belimbing ni..lepas guna tin tu terus buang...Memang ambik masa rebus belimbing ni ya..sebab guna api kecil..mungkin sejam lebeh ikut banyak mana belimbing tu..Belimbing yang dah kecut dan hampir kering serta bewarna hitam ni boleh la disimpan dalam bekas dan disimpan dalam peti ais...selalu nya tahan lama .Nak masak ceduk la ikut banyak mana kita hendak.

Ikan bilis -lebeh kurang secawan.Dibersihkan
Bawang besar-dua biji dimayang
Cili api kampung-lebeh kurang 30 biji
Belimbing buluh yang telah direbus -3 sudu
Minyak-4 sudu
Garam-ikut rasa
Gula-ikut rasa

CARA:
Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar.
Panaskan minyak
Masukan bahan tumbuk.Kacau hingga separuh masak
Masukan belimbing,kacau rata hingga masak.
Masukan garam dan gula
Sesuaikan rasa.

Belimbing tu jangan le direbus samapi kering macam serunding pulak ..biar le maseh lembab2 sikit baru la rasa kebelimbingan nya..ha..ha..ha...Semua bahan boleh lah dikurang atau dilebeh kan ikut rasa masing2.resipi ni resipi saya sendiri yang simple....resipi orang Pahang mungkin ada perbezaan...

5 ulasan:

  1. Assalam. Saya tengah rebus belimbing. Esok nak buat. Thnks for the rsipi

    BalasPadam
  2. Salam, kami ada menjual samba belimbing..jika berminat boleh lawat fb kami : https://www.facebook.com/profile.php?id=100004567245037 atau ke blog kami siblingshomemade.blogspot.com

    BalasPadam
  3. Rebus tanpa letak air ye kak? Maksudnyaa belimbing je laaa kan

    BalasPadam
  4. Rebus tanpa letak air ye kak? Maksudnyaa belimbing je laaa kan

    BalasPadam