Sabtu, 19 Oktober 2013

Siput sedut masak lemak cili api.

Sampai berebut dema makan siput sedut ni ya...kesian budak bedua ni..suka sangat ngan siput sedut....takpe nanti beli lagi dan masak lagi....jom masak ngan mama siput sedut lemak cili api

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API
BAHAN:

300gm siput sedut            - cuci bersih2 dan potong hujung nya

3 cawan santan kelapa      - kurangkan jika suka pekat

200gm rebung                   - atau apa2  bahan yang  sesuai ingin dicampur bersama(orang utara suka campor ngan keladi)

20 biji cili api                     -lebehkan jika suka pedas

kunyit hidup sebesar ibu jari
garam
asam keping                        - 2 keping

CARA:

Tumbuk cili api dengan kunyit hidup.
Masukan dalam periuk
Masukan santan
Kacau atas api sedang hingga mendidih
Masukan siput dan rebung.
Kacau lagi hingga mendidih sekali lagi.Jangan lupa masukan garam dan asam keping.

Masak lemak cili api Negeri Sembilan tidak menggunakan bawang.Kalau masak ayam atau daging cuma tambahkan serai.


Comot momot guali siput sedut ni dikejakan oleh Ailia dan Jejai...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan