Selasa, 29 Oktober 2013

Jus rosel dan sambal ikan bilis terung pipit.

 Jus rossele  atau rosel   lazat dan berkhasiat..emm..m....nampak pekat sebab hampas rosel yang dah ditapis, diblender dan dicampur  semula dengan jus yang dah ditapis.....
Sambal ikan bilis ngan terung pipit..pun lazat dan berkhasiat....masak sikit je sebab 2 orang makan...mama
ngan babah..he..he..



Salam ya .....yang mintak resipi sambal tumis ikan bilis...yaALLAH..macam segan nak bagi sebab resipi biasa2 je...tapi takpe la,untuk rujukan anak dan menantu jugak yang suka sangat2 sambal tumis mama ni dicatakan la resipi mama ni ya....
Ini lauk wajib rumah kami..anak2 menantu suka,kalau balik keKL ini la lauk yang dibekalkan..kadang2 campur kentang..terung pipit...atau petai...ada masa tu bubuh tempoyak je...sedap hingga menjilat jari!!

samabl tumis ni kalau tak cukup cili nya memang tak sedap dan nampak pucat je..kalau merah dan berseri je memang la menyelerakan...sambal tumis ikan bilis ni untuk nasi lemak la yang paling sesuai....makan ngan nasi panas atau dibuat bekal kalau berjalan jauh...
Jom masak ngan mama...

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS MAMA

BAHAN:
Cili kering blender - cili kering digunting atau dipotong ,masok dalam periuk dan rebus atas api hingga mendidih,basoh dan toskan.Diblender dengan sedikit air.Simpan dalam bekas dan simpan dalam peti ais.Nak masak apa2 boleh la diceduk...cili blender ni tahan sebab dah rebus sebelum blender....Selalu mama beli seringgit cili tu,blender semua...boleh la dimasak banyak kali....


Ikan bilis yang dah dibersihkan - 1cawan  (buang tulang dan isi perut serta dibelah)

5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk kasar dengan sedikit ikan bilis.Boleh masukkan sedikit belacan jika suka.Tumbuk belacan sekali dengan bawang dan ikan bilis tu.

1 cawan cili blender
30 biji terung pipit atau petai
3 sudu air asam jawa-boleh gantikan dengan tomato sos / tomato puree jika suka.
I bawang besar dipotong bulat.
Minyak untuk menumis
garam -ikut rasa masing2
gula/gula merah-ikut rasa masing2
1 keping asam keping-jika suka (untuk bagi sambal tumis tahan lama)

CARA:
Panaskan minyak-goreng ikan bilis hingga separuh garing.Ketepikan.
Gunakan minyak yang sama,tumis bawang ,ikan bilis dan belacan yang ditumbuk tadi
Bila naik bau ,masukkan cili blender-api sederhana ya dan kacau la hingga mendidih.....
Masukkan ikan bilis dan terung pipit atau petai...kacau2  lagi
Masukan air asam jawa...sesuaikan la rasa nya dengan memasukkan garam dan gula.
Akhir sekali masukan bawang besar yang dah ipotong,kacau sekejap dah boleh diangkat...

Nota;
Untuk dapatkan sambal tumis yang merah dan cantik,mesti gunakan cili blender yang agak banyak.
Ikan bilis ditumbuk sedikit dengan bawang untuk dapatkan sambal tumis yang agak pekat dan terasa ke ikan bilisan nya   (wah..!....bahasa!!)
Selamat merujuk resipi ni dan selamat memasak....sukatan boleh dilebeh atau kurangkan ikut masing2.

RESIPI JUS ROSEL:

BAHAN:

Beberapa buah rosel -dibuang biji tengah nya.dibersihkan
Rebus  dengan air sehingga mendidih dan masukkan gula.-sukatan gula ikut tahap kemanisan yang disukai
Bila semua gula hancur,tapiskan.
Jika suka jus ni pekat,blender hampas yang ditapis tadi dan masukkan dalam jus,
Sedap diminum sejuk dan dibubuh ketulan- ais batu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan