Ahad, 20 Oktober 2013

Kek Keramel

Hujan sepanjang hari diPerak...dan didaerah Manjung banjir  setelah hujan turun 2 hari...
Kalau hujan perut pun lapo ..mintak diisi...masuk dapo tengok apa yang ada...teringat Ailia nak belajo buat kek keramel...tapi tak sampai2 pun...
Hujan2 ni apa lagi,mengeruh   (  TIDO  )  le kata orang Perak....jadi kita buat la dulu...tak payah nunggu dema...

Em..m...ini kali ke5 buat kek keramel...kek cantik ni memang sedap...lembut je....buat gunakan resipi Azlita Masam Manis...terima kasih ya Ita sebab kongsikan reipi ni.....

Kalau ada yang nak cuba buat kek ni boleh le tengok kat blog www.fromintan kitchen.blogspot .com.Ada ditunjukan step by step....ada gambo2 lagi....maaf ya....tak dapat taip resipi kat sini sebab mata ya amat mengantuk....

Tips dari mama kalau nak masak kek ni :

1. Baca cara2 buat kek ni hingga faham...
2 .Siapkan semua bahan atas meja...mengikut langkah2 yang diterangkan
3. Timbang semua bahan siap2
4. Asingkan putih dan kuning telo siap2
5. Sediakan bekas untuk adunan yang akan dibahagikan nanti
6. Jerang air panas siap2-untuk bakar kek nanti iaitu gunakan kaedah steambath,udah ok semua boleh le mula masak.....jom masak ngan mama...




 Bakar gunakan kaedah steambath....
 Dah terlebeh tembam pulak sampei merekah....kek dah masak
Tak sabo...panas2 dah terbalikkan...tak cantik sangat....
Potong pun waktu maseh panas..ada  yang tak sabo nak rasa...
Jemput le makan......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan