Rabu, 9 Oktober 2013

Jom buat mee kuning..

Hari yang boring....banyak masa dirumah..mc 3 hari..kaki terpele'ot..ni dah elok sikit..dah boleh jalan...
nak masak pe?..hari pulak hujan ,periuk pun mula bagi signal..lapo la tu...eh..apa kata kita buat mee kuning sendiri??
Mee kuning yang dibeli dipasar tu semua cina buat tau...pandai..buat cap keris la..cap mesjid la...cap rumah kampong la....nak tarik orang melayu beli..(macam pau Ahmad tu la...)tapi tahap kebersihan buat tu macamana??apa campuran nya??pengawet nya banyak mana dibubuh?

Dan simpan tepung kat kilang mee tu macam mana?ntah2 terdedah je..dan cik Ti...main2 kat situ malam2..dah leteh main kencing pulak...tak mau ingat la benda2 tu..semuga ALLAH lindungi kita semua...
OK..JOM MASAK NGAN MAMA...

MEE KUNING ( DAPAT SEKILO LEBEH )

BAHAN:

500 GM TEPUNG GANDUM
1 BIJI TELOR
1 SUDU SERBUK KUNYIT
220 ML AIR PAIP--KALAU TAKDE JUG PENYUKAT,SUKAT JE AIR DALAM BOTOL MINERAL KECIK TU.....AGAK2 YA,BOTOL MINERAL TU KALAU TAK SALAH 500ML...JADI,AGAK2 LE 220 ML BANYAK MANA...

CARA:
ULI SEMUA BAHAN SAMPAI TAK MELEKAT DAN JADI DOH.
GELEK GUNAKAN MESIN PEMBUAT MEE.
MASAK AIR PANAS DENGAN SEDIKIT GARAM DAN MINYAK.
MASUKAN MEE HINGGA TIMBUL..URAI2KAN MEE.DALAM 2 MINIT..ANGKAT ,
TAPISKAN DAN LALUKAN AIR PAIP ATAS MEE TADI.TAPIS.
GAULKAN DENGAN SEDIKIT MINYAK
 BOLEH LAH DIGUNAKAN.
BOLEH SIMPAN 3 HARI MEE NI DALAM PETI AIS.
KALAU NAK TENGOK CARA BUAT LEBEH DETAIL,SILA LAH BUKAK BLOG MAMASYA YA....CARI CARA BUAT MEE KUNING HOME MADE..DISITU ADA DITUNJUK STEP BY STEP....
 Mee kuning mama sedang berposing disebelah mesin pembuat mee...comot je mesin tu..lepas diguna...
 Guna 500 gm tepong dapat mee sekilo lebeh.....
Mee goreng basah ..siap untuk dimakan...nalla..rekek....mee ni masa goreng jangan masuk air ya,cukup sos dan bumbu2 je...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan