Rabu, 11 Januari 2012

Bingka / Bengkang cempedak.

Sedap nya bingka cempedak....bau dia harum memikat hati....


Hari ni nak catatkan resipi bingka cempedak disini....harap lain kali boleh buat lagi sebab memang sedap ..hari tu buat bawak kepejabat memang habis dan anak sedara datang rumah pun sempat lah makan yang berbaki tu..he..he...siap tanya resipi lagi...ni resipi nya..jom masak ngan mama...


BINGKA / BENGKANG CEMPEDAK

BAHAN:

300 gm isi cempedak
650 ml santan
2 bijib telor
240 gm tepung gandum
120 gm gula
1 susu kecil garam
70 ml minyak jagung atau boleh gunakan 70 grm marjerin atau butter dan cairkan.
pewarna kuning /oren

CARA:

Campurkan gula ,tepung dan garam dalam satu bekas,gaul rata
Blender telor,santan dan cempedak.
Campurkan kedalam tepung,gaul rata.Masukan marjerin cair atau minyak tadi....bubur pewarna...gaul rata.
Panaskan oven 170 CD dan bakar selama 50minit - 1 jam..
Sejukkan dan potong.

Resipi asal dari MYRESIPI (KAK FIDA)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan