Jumaat, 22 Januari 2010

Talam Ubi kayu

Talam Ubi kayu...lemak2 manis...em..m..sedap nya
Terima kasih kat kawan2 yang dah cuba resipi saya ...
dan yang hantar mesej tu InsyaAllah saya akan cuba masukkan resipi yang diminta.
Hari Jumaat ni apa kata kita cuba masak masakan yang kita rasa was2 nak masak, takut tak jadi...tapi cuba dulu... ..jommasak ngan mama....
TALAM UBI
BAHAN BAWAH:
650 gm ubi kayu, yang kuning lebeh sedap (parut baru timbang)
260 gm gula kaster - gula biasa pun boleh
400 ml santan - sederhana pekat
1. Campur rata semua bahan.
2. Kacau atas api sederhana hingga pekat,tuang dalam loyang dan kukus 20 minit ,tuang kepala nya pulak
BAHAN KEPALA:
80 gm tepung beras
40 gm tepung jagung
1 sudu kecil garam
950 mls santan sederhana pekat
CARA:
1. Campur semua bahan diatas,tapis dan kacau atas api sederhana hingga pekat sikit dan boleh la dituang atas bahagian bawah tadi.
2. kukus 20 minit.
Betul2 sejuk baru boleh dipotong.
Gunakan loyang 10x10x1 inci
Gunakan santan dari sebiji kelapa untuk talam ubi ini.
Jangan takut cuba masak Kue Talam Ubi ni...ikut je bahan dan cara nya..InsyaALLAH..tak mengecewakan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan