Sabtu, 16 Januari 2010

Lemak cili api daging salai

Sabtu dan Ahad, kalau tak kemana selalu nya mama akan masak untuk makan bersama suami dan anak2 kalau ada yang balik...atau kadang2 anak yang diIpoh datang kalau tak bertugas...tengahari ni mama masak lemak cili api...biasa la masak ni sebab suami mama orang negeri 9....kalau yang nak cuba, jommasak ngan mama.........

LEMAK CILI API DAGING SALAI DGN BELIMBING BULUH

BAHAN
1. Daging salai dihiris nipis2...senang nak makan...

2. Beberapa biji belimbing buluh

3. 2 cawan santan dari 1/2 biji kelapa-ini ikut selera masing2 ya..yang suka lebeh santan pun bolehlah tambah ikut selera masing2.

4. 20-30 biji cili api ..dapat cili api kampong pun bagus,kalau nak lebeh pedas tambah lah cili api tu
5. sedikit kunyit hidup...agak2 la,sebesar ibu jari ke...

6. garam


CARA

1. Tumbuk cili api dengan kunyit

2. Masak la semua bahan dengan api sederhana.Kacau2 hingga mendidih..
masukan garam

3.Akhir sekali masukkan belimbing.

Senang dan ringkas je kan...belimbing boleh diganti dengan pucuk gelugur atau lain2 yang disukai.Daging salai juga boleh diganti dengan ikan salai...ikan keli ke...


Lemak cili api daging salai dengan belimbing...lagi podeh,lagi sodap
Belimbing buluh..ada 2 jenis ,hijau dan kuning

Hiris nipis2 daging salai /bakar.....ni sebenar nya dah boleh makan cicah air asam...sedapnya..
Orang dulu memang pandai,sebab dulu tak ada peti sejuk,kalau daging banyak,diaorang akan salai atau bakar daging tu dan boleh disimpan beberapa hari...begitu jugak buah durian yang banyak,macamana nak makan?..jual pun tak laku kalau dah banyak.Jadi altenatif nya diaorang buat tempoyak,tahan berbulan2....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan