Ahad, 12 Disember 2010

KEK TAPAI UBI


Ini lah rupa nya kek Tapai mama yang dah boleh dingap....he..he...






Lama sungguh tak catat apa2 resipi....masak bukan tak masak tapi sejak kebelakangan ni entah kenapa malas dan selalu lupa nak ambik gambo2 hasil masakan...takpe..petang ni sebab ada banyak tapai ubi dibeli suami yang baru balik dari Tumpat Kelantan,jadi mama buat kek tapai...sedap dan wangi...masa bakar satu rumah berbau wangi...Kalau kat tempat lain tapai ubi selalu dijual dipasar pagi atau pasar malam..tapi kalau kat Kelantan,tapai ubi ni sentiasa ada dijiual...murah pulak tu...tapai ubi dah jadi kek memang sedap....lembut dam wangi....terasa la kelainan dari kek yang biasa kita buat..........nak cuba?jom masak ngan mama....



KEK TAPAI UBI



BAHAN:


175 Tepung gandum diayak bersama 1 sudu makn baking powder
100 gram mentega atau marjerin
200 gm tapi ubi dibuang urat nya dan dilecek
2 biji telor
60 gm gula pasir


sedikit kismis hitam gaul dengan sedikit tepung gandum



CARA:


Pukul gula dan mentega serta tapai ubi hingga kembang.
Masukkan telor,pukul lagi.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Akhir sekali masukkan kismis dan gaul rata.
Masukan dalam paper cup dan dibakar 20 minit .Suhu 180 F.

Kalau takde kismis tak payah bubuh pun takpe.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan