Sabtu, 24 April 2010

KUE KOSUI

KUE kOSUI MAMA

Lama nya tak update blog...
Bz selalu..dengan keja ,kursus dan lain2....
tak pe,kali ni kita buat kue yang nampak macam senang je tapi kalau sukatan bahan tak betul,kue ni jadi keras dan tak sedap...
jommasak ngan mama ..kue kosui...

KUE KOSUI

BAHAN:


400 gm Gula merah
100gm Gula putih
300ml Air paip

Bahan diatas dimasak hingga gula hancur dan mendidih..tapiskan dan campur dengan air hingga jadi 1,800 ml.
300Tepung gandum
100 Tepung ubi
Sedikir air kapur (MASUKKAN SEDIKIT AIR DALAM BEKAS KAPUR SIREH,KACAU2 DAN BILA AIR TU DAH JERNIH BARU GUNAKAN)

Campur semua bahan diatas dan dikacau rata.Sementara tu panaskan kukusan.
(saya suka blender semua bahan diatas ,tapis)
Selepas ditapis kedalam kuali atau periuk ,kacau la atas api hingga pekat sedikit dan tuang dalam tray atau loyang..kukus la 30 minit,angkat dan sejukkan baru dipotong dan digaul dengan kelapa yang di campur garam sedikit.
Loyang yang sesuai ialah 10x10x3

Tiada ulasan:

Catat Ulasan