Ahad, 27 November 2011

Bepang kacang

Bepang dah siap...dah boleh makan....
Potong masa panas..dah sejuk nanti keras..susah nak potong
Gelek bepang ikut ketebalan yang disukai...
Letang bepang atas papan pemotong...
Buat gula hangus..
Kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit...
Sedap nya strawberi dicampur yogurt


Lama sungguh tak bukak blog ni....banyak sungguh keja...takpe la...hari ni jom masak ngan mama...satu minuman dan satu lagi kudapan yang banyak dijual dtapi tak tahu sape yang buat dan kadang2 keras dan terlampau manis..!!pernah makan bepang kacang??kalau kena yang sedap memang ralit mengunyah sampai habis ,tapi kalau keras dan tak sedap ..makan sikit je la kan..ok...buat bepang tak susah tapi tak senang jugak...macamana tu....buat untuk makan sikit2 ok je tapi kalau nak buat untuk dijual memang perlukan kesabaran...apa2 pun jom masak ngan mama....

AIR STRAWBERI BERYOGURT

10 biji strawberi segar
3 sudu gula
1/2 cawan yogurt plain
ais kiub
2 gelas air masak
CARA:

Masuk semua bahan diatas dalam blender dan blend la hingga hancur...sedap diminum sejuk2...
kalau tak suka yogurt jangan masukkan..

BEPANG KACANG TANAH

BAHAN

1 mangkuk kacang tanah goreng tanpa minyak,buang kulit
1 mangkuk gula putih jadikan gula hangus
2 sudu bijan-goreng sekejap tanpa minyak.

CARA;
Masuk kacang tanah dan bijan dalam gula hangus,gaul rata.
Tuang atas papan pemotong,gelek dan potong ikut kesukaan masing2...dah siap..senang je kan...semua proses dibuat masa panas2....kalau sejuk bepang ni akan keras dan susah untuk memotong nya...Untuk elakkan bepang melekat atas papan pemotong...tabur bijan atas papan tu..baru letakkan bepang...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan