Kalau balik kampung,banyak la bekalan dibagi sedara mara..macam kamoung saya kat utara tu selalu la dapat buah mempelam,pucuk ubi,belacan ,ikan jering dan ubi kayu jugak...selalu ubi kayu direbus je,makan ngan kelapa parut dan kopi panas...kena pulak hari ujan...peh..sedap nya...tapi kalau ubi kayu banyak dan rajin pulak parut la ubi tu buat bingka atau orang utara kata bengkang....
Sekarang ni saya parut ubi kayu pakai mesin pemarut kelapa..senang dan kejap je dah siap..ubi tu jangan dipotong,biar panjang2..cuma kupas kulit dan bersihkan...pegang kat ujung ubi tu dan ujung satu lagi kat pemarut kelapa...ha...cepat je siap...he....apa lagi makan bingka la ubi la kita...
Jom masak ngan mama...
BINGKA UBI KAYU
BAHAN:
1,800 gm ubi kayu yang sudah diparut-ubi warna kuning lebeh sedap
900ml santan dari sebiji kelapa
450gm gula pasir
50 gm susu tepung
80gm marjerin
1 sudu makan garam
sedikit pewarna kuning
CARA:
Masukkan semua bahan dalam periuk atau kuali,kacau lah hingga pekat sikit dengan api sederhana.Tuang dalam tray atau loyang yang disapu minyak dan dilapik daun pisang.
Bakar selama 50-60 minit atau hingga kekuningan.
Loyang 10x10x3
Ubi dah diparut letak dalam penapis,dan biar air nya keluar sedikit..boleh tekan2 dengan senduk.
Nanti masukkan gambo.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan