Jumaat, 15 Januari 2010

Roti Boom mama...

Mama sebenarnya dah tersilap tempek gamba dulu baru taip resipi...tak pe la,hari pertama tulis blog resipi ni walau pun dah ada blog satu lagi yang dah lama ditulis...blog www.hasnahyusof.blogspot.com tu untuk catatan harian mama....

Mula2 gaul tepung dengan garam dulu....
Bila yis dah naik atau berbuih boleh la dituang kedalam tepung

Gaul dan uli adunan sampai tak melekat dijari

Bahagikan adunan ke ketulan kecil....besar telo ayam ok la....
Canai jangan nipis atau tebal sangat....

Roti boom dah mula naik masa menggoreng Salam kenal....
Baru bebas melayari internet setelah dapat laptop sendiri..hadiah dari suami yang dikasihi..terima kasih daun keladi.....kalau tak ,kena kongsi ngan anak2...
Mula mula pandai melayari internet mesti lah bukak http://www.myresipi...hari2 bukak...seronok macam2 resipi...ada resipi tu mama dah ada dalam simpanan,kalau resipi baru mama akan cuba.
Bila dah seronok layari myresipi terasa pulak nak berkongsi resipi yang mama ada...
harap ada yang sudi nak kongsi dan cuba resipi mama...kebanyakan kue mama ditempah oleh kawan2 , dan mama pun mula2 dulu belajar jugak dari kakak mama yang merupakan seorang guru memasak diShah Alam...



Selain dari tu mama banyak beli buku masakan untuk dapatkan idea,kalau ada resipi yang mama rasa ok bahan2 dia mama akan cuba dan tokok tambah pe2 yg patut..
Mula la selongkar almari cari fail2 dan buku resipi mama ..oh..dalam tak sedar banyak jugak buku resipi yang mama ada ..tak pe kita masak satu satu dulu..yang simple2 ya..dah pandai nanti kita masak yang susah2 sikit...dah pandai boleh ambik tempahan dari kawan2..
Mula2 tu cuba buat dan bagi jiran2 , kawan dan sedara mara makan dulu..kalau sedap lepas tu mesti ada yang bertanya dan order...kan dah boleh cari duit poket...
K, sebelum jomasak ngan mama kita kenal2 dulu ya...mama Orang Perak..suka sangat masak..nak kata pandai sangat tak juga tapi boleh lah...mama adalah seorang kakitangan Jabatan Kesihatan Negeri Perak,masih keja lagi...tapi mama jugak salah seorang pengajar masakan diRadio PERAK fm... Pendengar radio PERAK fm ramai la yang dah jadi kawan mama,kenal dalam radio...mama menetap diBandaraya Ipoh...he..he..Ipoh mali la...


Rumah mama kat Jalan Lapangan Terbang, senang je nak cari kalau ada yang nak singgah dan makan2 pe yang ada...


InsyaALLAH,kalau singgah ,ada la rezeki,boleh la makan...atau boleh la kita sama2 masak jap..
Hari ni nak masak pe ya...k..jomasak ngan mama sarapan pagi atau sedap jugak untuk minum petang..ha..a..kita masak roti boom ya..cicah ngan sambal sardin...jom...


ROTI BOOM CICAH SAMBAL SARDIN


BAHAN:


300 gm tepung gandum


1 sudu kecil garam

1 gelas air suam

2 sudu makan gula

1/2 peket yis kering /yis segera

2 sudu santan-jika suka

minyak untuk menggoreng


CARA:


1.Gaul garam dengan tepung dalam besen
2.Bancuh gula dalam air suam, masukkan yis, biar yis naik-berbuih

3.Tuang air yis tadi dalam tepung sikit2 (jangan tuang habis, sikit2 sambil digaul dan

diuli) dan gaul rata...masukkan santan jugak.

Gaul2 dan uli la hingga jadi doh dan tak melekat ditangan.
biar adunan tu sekejap-dalam 5 minit(doh jangan lembek sangat,kalau lembek tambah tepung,air yis jugak jangan masukkan habis jika tak perlu)

4. Bahagikan doh kepada bebola kecil sebesar telo ayam......

5. Letak atas papan pencanai , tekan dengan tapak tangan sikit dan boleh lah dicanai ...

canai jangan la nipis sangat dan jangan la tebal sangat...agak2 ya..
kalau melekat,tabur2 la tepung sikit.


Panaskan minyak,boleh la digoreng sambil disiram2 atas nya dengan minyak gorengan tu...roti boom ni akan naik menggelembung macam puri yang selalu dimakan oleh orang India tu...orang melayu pun suka jugak kan...ada kat kedai mamak..

Roti boom ni sedap dimakan panas2...cicah ngan sambal sardin ke,sambal bilis atau kari ayam...



SAMBAL SARDIN MAMA


BAHAN:


1. I tin sardin cap ayam, tin sedang(cap pe pun boleh..he..he...)


2. 1 bawang besar,2 ulas bawang putih dimayang


3. 2 sudu cili kering blender


4. 2 sudu air asam jawa


5. cili merah di potong2-jika suka


6. sedikit minyak


CARA:


1. Panaskan minyak, tumis bawang, kacau2 hingga layu


2. Masukkan cili blender, kacau2 ...
3. Masukkan sardin,hancur2 kan sardin dengan sudip.

4. Akhir sekali masukkan air asam jawa dan cili potong,jangan lupa garam sikit...


Kalau suka kuah banyak,masak kejap je,kalau suka kering masak lama sikit..tapi api sedang je ya...


Selamat mencuba,yang mencuba bagi tau la ya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan